ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΑΜΠΗ

Contact | info@printmaking.cy

189

Libertad de expresión (Ελευθερία της έκφρασης)

Τον Ιούλιο του 1954 πεθαίνει η στρατευμένη κομμουνίστρια καλλιτέχνης Frida Kahlo. Οι αρχές του κράτους απαγορεύουν την εκδήλωση προς τιμή της. Εξάλλου στις 27 Ιουνίου το δημοκρατικό καθεστώς του Jacobo Arbenz Guzman στη Γουατεμάλα ανατρέπεται από το στρατό με την παρακίνηση και τη βοήθεια της ΣΙΑ. Βαθιά αγανακτισμένος από την καταπάτηση των βασικών ελευθεριών, ο Adolfo Mexiac, φιλοτεχνεί ως διαμαρτυρία το έργο Ελευθερία του Λόγου.
Η λινογραφία αποτελεί μια έντονη υπεράσπιση της δημοκρατίας, την ελευθερία της έκφρασης των καταπιεσμένων – ιδιαίτερα των μειονοτήτων, των καλλιτεχνών και διανοούμενων. Το έργο παριστάνει ένα Ινδιάνο Tsotsil του οποίου ο Mexiac σχεδίασε το πρόσωπο. Μια γερή αλυσίδα ασφαλισμένη με λουκέτο τον φιμώνει. Βεβαίως αποκλείεται να μιλήσει, να διαμαρτυρηθεί, αλλά σηκώνει περήφανα το κεφάλι και η αποφασιστηκότητα φωτίζει το βλέμμα του. Η ελπίδα δεν εξουδετερώθηκε και η ελευθερία έκφρασης θα νικήσει.
Το 1968 τυπώθηκε μια λιθογραφία από αυτή τη λινογραφία – και έκανε το γύρο του κόσμου, δείχνοντας τη στράτευση του καλλιτέχνη στη διαμαρτυρία των φοιτητών. Λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μεξικό πάνω από 200 φοιτητές και άλλοι πολίτες σκοτώθηκαν από τον στρατό κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης.

Adolfo Mexiac (1927 – 1986) χαράκτης,
Libertad de expresión (Ελευθερία της έκφρασης) – λινογραφία –
1954, επανεκτύπωση 21ος αιώνας – 129/1000
Παράσταση: 39,5 εκ. x 29,5 εκ.
Χαρτί: 50 εκ. x 42 εκ.
Μεξικανική σχολή
Αρ. 1070 – Απόκτηση 2010