ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΑΜΠΗ

Contact | info@printmaking.cy

Jacques Callot

Ο Jacques Callot από το Δουκάτο της Λωραίνης, θεωρείται ως ένας κορυφαίος οξυγράφος, γνωστός και πολύ διάσημος στην Ευρώπη εκείνης της εποχής ως ο εφευρέτης ενός σκληρού βερνικιού που επέτρεψε την εξέλιξη της οξυγραφίας. Φέρνει επανάσταση στην τεχνική της οξυγραφίας, χρησιμοποιώντας ένα πολύ σκληρό βερνίκι που του επιτρέπει μια εξαιρετική ακρίβεια στη γραμμή και διαδοχικά βυθίσματα στο οξύ, και ένα είδος καλεμιού (γλυφίδα – échoppe): Έτσι πετυχαίνει κάποιους τόνους και την τρισδιάστατη εμφάνιση της σκηνής που παριστάνει. Αποκλειστικά σχεδιαστής και χαράκτης, άφησε περίπου 1500 έργα με διάφοραα θέματα: θρησκευτικά, ιστορικά, προσωπογραφίες, πανηγύρια, γραφικές φιγούρες, τοπία κ.ά. Το έργο του, εμπνευσμένο από την παραμονή του στην Ιταλία, τις υπηρεσίες του στις αυλές των Μεδίκων και της Γαλλίας, αλλά και τη φαντασία και τις εμπειρίες του – θρησκεία, πολέμους και φτώχια που μαστιγώνουν τον τόπο του – αποτελείται αποκλειστικά από χαρακτικά και χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ποικιλία των θεμάτων, των διαστάσεων των οξυγραφιών του (από λίγα τετραγωνικά εκατοστά μέχρι 123 εκ. x 140 εκ.), την τάση του καλλιτέχνη για σκηνές με πολλά πρόσωπα, και τη λεπτότητα της γραμμής του.
Ευαίσθητος μάρτυρας της εποχής του και των συμφορών του απλού λαού, δημιουργεί συχνά σειρές που καθρεφτίζουν την προσωπική του προσέγγιση στο θέμα που χαράσσει.

Le combat naval (Η ναυμαχία)

Jacques Callot (1592 -1635) χαράκτης,Le combat naval (Η ναυμαχία) – οξυγραφία – 1630-1635(2η κατάσταση της πλάκας)10η οξυγραφία της σειράς Paysages Gravés pour Jean deMédicis (Τοπία

Read More »