ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΑΜΠΗ

Contact | info@printmaking.cy

Το Σύγχρονο είναι Επίκαιρο

Σύγχρονες Γραφικές Τέχνες στη Σλοβενία

Δημοτικό Μουσείο χαρακτικής Xαμπή Λευκωσία

Εγκαίνια Παρασκευή 16 Ιουνίου, 19:30

Τα εγκαίνια θα τελέσει η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος κυρία Ανδρούλα Βασιλείου στην παρουσία της επιμελήτριας της έκθεσης Breda Skrjanec και της Χαράκτριας Svetlana Jakimovska – Rodic.

Διάρκεια έκθεσης: 16 Ιουνίου – 5 Αυγούστου 2023

Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία σε συνεργασία με την Μπιεννάλε Γραφικών Τεχνών της Λουμπλιάνα και το Διεθνές Κέντρο Γραφικών Τεχνών της Λουμπλιάνα παρουσιάζουν την έκθεση Contemporary Equals Fresh – Contemporary Slovene Graphic Arts σε επιμέλεια της διευθύντριας της συλλογής της Μπιεννάλε Breda Skrjanec.

Η Σλοβενία ​​διαθέτει αξιοσημείωτη παράδοση στην παραγωγή και προώθηση της χαρακτικής τέχνης. Η κομβική στιγμή της παράδοσης αυτής, οφείλεται στο ότι η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Λιουμπλιάνα ήταν από τις πρώτες στην Ευρώπη που εισήγαγε τη δυνατότητα σπουδών χαρακτικής μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρωτεργάτης της παράδοσης αυτής είναι η Μπιεννάλε Γραφικών Τεχνών της Λιουμπλιάνα, η οποία έλαβε χώρα για τριακοστή τέταρτη συνεχή χρονιά τον χρόνο που μας πέρασε. 

Το Διεθνές Κέντρο Γραφικών Τεχνών (MGLC) είναι ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα σύγχρονης τέχνης στη Σλοβενία, το οποίο συνδέεται με την παράδοση της Μπιεννάλε Γραφικών Τεχνών από τα μέσα του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, εστιάζοντας στη σύγχρονη τέχνη με επίκεντρο την χαρακτική. Η έκθεση Το Σύγχρονο είναι Επίκαιρο παρουσιάζει δέκα Σλοβένους καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών, οι οποίοι εκθέτουν έργα που δημιούργησαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι δέκα αυτοί καλλιτέχνες, μέσα από το έργο τους, δημιουργούν εικόνες της εποχής μας, ρευστές αλλά και διεπιστημονικές στην προσέγγιση, το καλλιτεχνικό λεξιλόγιο και την έρευνα που τις χαρακτηρίζει. Οι περισσότερες ποικίλλουν σε πειραματισμό στις τεχνικές τους. Οι καλλιτέχνες αξιοποιούν μια ευρεία γκάμα τεχνικών, τυπικών και εννοιολογικών αναζητήσεων, δεν περιορίζονται στις τεχνικές γνώσεις και τα έργα τους αποκαλύπτουν τα διαφορετικά στάδια της δημιουργικής διαδικασίας: ο κάθενας τους συνδυάζει τις παραδοσιακές τεχνικές της χαρακτικής, ξεπερνώντας τα όρια στον τρόπο κυρίως της παρουσίασης των έργων στον χώρο. 

Η έκθεση συνδυάζει τις σύγχρονες Σλοβενικές γραφικές τέχνες. Με τον τρόπο της επιβεβαιώνει ότι η ενασχόληση με την παραδοσιακή χαρακτική δεν αποκλείει τους πειραματισμούς και τον συνδυασμό τους με νέες τεχνικές και τεχνολογίες σε συνομιλία με τις σύγχρονες εικαστικές τέχνες. Σε επίπεδο περιεχομένου, θεματικού και φιλοσοφικού, τα έργα αγγίζουν μάλλον πνευματικούς και πολιτιστικούς συμβολισμούς. Οι καλλιτέχνες φανερώνουν μια διεισδυτική προσέγγιση στην τέχνη της χαρακτικής, ως ενός είδους τέχνης εντός των σύγχρονων εικαστικών τεχνών.

Περισότερα εδώ:

https://mglc.si/en/exhibitions/27/contemporary-equals-fresh/