ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΑΜΠΗ

Contact | info@printmaking.cy

Ιστορία των Μουσείων

Ιδρυτής

“Ούλλα ήρταν στην ώραν τους, όπως τά ’νοιωθα τζι όπως ήταν ανάγκη να γινούν. Το 1988 επνίουμουν στην Χώραν, εγύρευκα χρόνον να χαράξω τζι επήα να μονάσω τζαι να δουλέψω στα Πλατανίσκια, έναν χωρκόν ούλλον ερείπια στο πούποτε. Το 1995 εγέννησα την Σχολήν Χαρακτικής, για να μνημονεύκω τον Δάσκαλον μου Α.Τάσσον τζαι να ξιδιψάσω όσους εδιψούσαν να μάθουν χαρακτικήν, όπως εμέναν το 1971 που επήα στον Δάσκαλον μου στην Αθήναν. Το 2008, με τους φίλους τζαι συνεργάτες μου στην μή κερδοσκοπικήν Εταιρείαν Σχολή – Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, εγεννήσαμεν το Μουσείον Χαρακτικής. Για να μάθουμεν στην Κύπρον την αλήθκειαν της χαρακτικής στον κόσμον. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του Μουσείου ήρταν τζι ομορφίσαν την παρέαν μας κορυφαίοι χαράκτες π’ Ανατολήν ως Δύσην. Εδώκαν καλά μαθήματα χαρακτικής σε πολλές σ̆ιλλιάες επισκέπτες μας οι Albrecht Dürer, Marcantonio Raimondi, Abraham Ortelius, Jacques Callot, Stefano Della Bella, William Hogarth, Francisco de Goya, Gustave Doré, Henri de Toulouse-Lautrec, Adolfo Mexiac, Vladimir Favorsky, Marc Chagall, Δημήτρης Γαλάνης, Α. Τάσσος, Βάσω Κατράκη, Τηλέμαχος Κάνθος τζαι πολλοί άλλοι καλλιτέχνες διεθνούς κύρους. Με το πέρασμαν στην δεύτερην δεκαετίαν λειτουργίας του Μουσείου, εν τζαι μιά νέα αρχή για εμάς. Με όσες δυνάμεις έχουμεν, με πάθος τζαι με την υποστήριξην των φίλων μας, εννά συνεχίσουμεν να εμπλουτίζουμεν το Μουσείον για να ομορφίσουμεν τον κόσμον μας με νέες γνώσεις”.

Χαμπής

Ο Χαμπής Τσαγγάρης γεννήθηκε στην Κοντέα το 1947. Νέος αυτοδίδακτος ζωγράφος και χαράκτης, συναντιέται με τον Α.Τάσσο, ο οποίος του χαρίζει τα πρώτα του μαθήματα χαρακτικής στην Αθήνα του 1971. Σπουδάζει γραφικές τέχνες στο Ινστιτούτο Σούρικωφ της Μόσχας κατά τα έτη 1976-1982. Μετά τις σπουδές στη Μόσχα, αφιερώνει όλη την καλλιτεχνική του ζωή στη χαρακτική, δημιουργώντας ξυλογραφίες, λιθογραφίες, οξυγραφίες αλλά προπαντών λινογραφίες και μεταξοτυπίες. Σχεδόν όλα τα έργα του μαρτυρούν τη βαθιά του αγάπη για την Κύπρο. Άλλωστε ως κύριο στόχο στην τέχνη του έβαλε κι ακολουθεί πάντα την έκφραση του τόπου του. Η θεματική των έργων του άμεσα δεμένη με την ιστορία και τα γεγονότα που ζει ο τόπος του και ο ίδιος ως πρόσφυγας, εξιστορούν τις ”συμφορές του πολέμου”,τη θλίψη των ξεριζωμένων. Οι χαρές, οι ομορφιές και οι λαϊκές παραδόσεις του νησιού απεικονίζονται εξίσου, σε έργα με τοπία, παραδοσιακά στοιχεία της αρχιτεκτονικής και της τέχνης, από την αρχαιότητα, και σκηνές από έθιμα. Ένα μεγάλο μέρος του έργου του αποτελείται από εικονογραφήσεις κυπριακών παραμυθιών. Σειρές ή ενιαίες συνθέσεις κείμενο-εικόνα, όπως τα παλιά ξυλογραφικά βιβλία, οι εικονογραφίσεις του είναι πάντα χαρακτικά. Η παραγωγή του σύγχρονου βιβλίου ακολουθεί. Φιλοτέχνησε και εξέδωσε τα βιβλία:
1986, 1991 & 2010Ο Σπανός τζι οι σαράντα δράτζιοι
1994Το Βασιλόπουλον της Βενεδιάς
1995Χαμπής – 25 χρόνια χαρακτικής
1999, 2010Η Ανεράδα
2005Οι καλικάντζαροι τζαι το παιξίμιν
2006Καλικάντζαροι – κυπριακές ιστορίες
2007Καλικάντζαροι – ιστορίες στα κυπριακά
 
 
Εικονογράφησε πολλά βιβλία Κυπρίων συγγραφέων. Τιμήθηκε με τέσσερα κρατικά βραβεία, το βραβείο πολιτιστικής προσφοράς ”Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη” Κ.Ε. ΑΚΕΛ, καθώς και με διεθνείς διακρίσεις. Από το 1995 διδάσκει δωρεάν μαθήματα στο χωριό Πλατανίστεια της Λεμεσού, την τέχνη της χαρακτικής στη μνήμη του δασκάλου του, χαράκτη Α.Τάσσου. Δίδαξε Γραφικές Τέχνες στην κυπριακή εκπαίδευση από το 1987 μέχρι το 2008. Το 2008 ίδρυσε το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, το πρώτο στην Κύπρο, με έργα από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα, από πολλές χώρες. Το Μουσείον αποτελεί μέρος μεγάλου Κέντρου Χαρακτικής, με μόνιμες εκθέσεις έργων του Χαμπή, των μαθητών του και περιοδικές εκθέσεις άλλων καλλιτεχνών και των εργαστηρίων της Σχολής. Το Δεκέμβριο του 2019 ιδρύει το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στην πόλη της Λευκωσίας. Με απόλυτα ταυτόσημο σκοπό και αποστολή, το νέο μουσείο φιλοδοξεί να προβάλει σε ένα πιο ευρύ κοινό την τέχνη της χαρακτικής, να ενισχύσει και να συμβάλει στο μεγάλο έργο που επιτελεί το πρωταρχικό μουσείο, αλληλοεπιδρώντας και αλληλοσυμπληρώνοντας με παράλληλες δράσεις.

Χρονολόγιο

1995 Ίδρυση Σχολής Χαρακτικής Χαμπή στο χωριό Πλατανίστεια στην επαρχία Λεμεσού
2005 Ξεκινούν οι πρώτες επαφές και συζητήσεις για τη δημιουργία του Μουσείου στη Λευκωσία
2007 Ίδρυση μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Σχολή – Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή
2008 Εγκαίνια Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή
2019 Εγκαίνια του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία

Δωρητές

Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή ευχαριστεί θερμά και με συγκίνηση τους δωρητές έργων που ανήκουν στη συλλογή του. Στους (μεγάλους) δωρητές συγκαταλέγονται οι +Jean Pierre Adam, Δημήτρης Αλειθινός, Max Andersson, Mikhail Avvakumov, Ευγενία Βασιλούδη, +Στέλιος Βότσης, Stanislav Buban, Richard Burton, Pierre & Nicole Creusot, Robert Darabos, Σπύρος Δημητριάδης, Justin Diggle, +Άκης Ζαμπάρτας, Asumi Hayashi, Toshiko Hishida, Umit Inatci, Χρήστος Κάλφας, + Σαράντης Καραβούζης, Wael Khaddage, Κώστας Κλεάνθους, Νάνα & +Κωστής Κολώτας, Γλαύκος Κουμίδης, Νίκος Κουρούσιης,Γιούλικα Λακερίδου, Στέλλα Λάντσια, Παναγιώτης Λάρκος, Rodica Lomnasan, +Jean-Paul Marchal, Νικόλας Μαστροπαύλος, Νίκη Μενελάου, Χρόνης Μπότσογλου, Mircea Nechita, Ανδρεάς Νικόλας, + Κώστας Οικονόμου, Yusuke Okamura, Miyuki Okawa, Ελένη Παναγίδου, Pino Padolfini, Λιάνα Παπαϊωάννου, Φρίξος Παπαντωνίου, +Στας Παράσκος, Παναγιώτης Πασάντας, Tamàs Patrovits, Μάρλεν Πίττα, Helène Reeb-Tsangaris, Kayoko Sakamoto-Tatsubori, Takumi Sato, Κώστας Σερέζης, Ivan Shakhovskoy, Δήμητρα Σιατερλή, Μαριάμ Σουχάνοβα Φουκαρά, Χαμπής Τσαγγάρης, Universidad Nacional Autònoma de Mèxico, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ‘Έλενα Χαραλάμπους.