ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΑΜΠΗ

Contact | info@printmaking.cy

418874254_7734504669906846_9045237651286980001_n

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΧΑΡΑΚΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ (1920-2000)

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΑΜΠΗ,
ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΣΚΙΑ
Με τίτλο «Έλληνες και Κύπριοι χαράκτες στη Γαλλία (1920-2000)», άνοιξε και δεύτερη ετήσια έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια.
Η νέα έκθεση θα συντρέχει με την έκθεση «Χαμπής εικονογράφος» που άνοιξε στα Πλατανίσκια, πρόσφατα.
Θα παραμείνουν ανοικτές και οι δυο εκθέσεις μέχρι τον Μάρτη 2025.
Εκτίθενται έργα των Γιάννη Κεφαλληνού, Δημήτρη Γαλάνη, Πολύκλειτου Ρέγκου, Λάμπρου Ορφανού, Mario Prassinos, Αλέκου Φασιανού, Σαράντη Καραβούζη, Γιούλικας Λακερίδου, Αριστείδη Πατσόγλου, Στέλλας Λάντσια, Χρίστου Κάλφα, Χρίστου Χρίστου, Πάρι Πρέκα, Γιώργου Βαρλάμου, Παναγιώτη Τέτση, Θόδωρου, Χρίστου Καρά.
Τα χαρακτικά της έκθεσης είναι ξυλογραφίες σε όρθιο και πλάγιο ξύλο, λινογραφίες, λιθογραφίες, τσιγκολιθογραφίες, οξυγραφίες, ακουατίντες, βελονογραφίες, χαλκογραφία μελάνι & ζάχαρη.
Αρκετά χαρακτικά της έκθεσης είναι δωρεές στο Μουσείο, και άλλα είναι αγορές του Μουσείου. Δωρητές είναι: Δημήτρης Αλειθηνός, Γιώργος Κωστόπουλος, Σαράντης Καραβούζης, Γιούλικα Λακερίδου, Δήμητρα Σιατερλή, Ελένη Γούναρη, Νικόλας Μαστροπαύλος, Στέλλα Λάντσια, Μίνως Ορφανός, Χρήστος Κάλφας, Έλενα Χαραλάμπους.
Την έκθεση επιμελήθηκε η Hélène Reeb, η οποία γράφει σχετικά:«Ένα μέρος της έκθεσης παρουσιάζει έργα χαρακτών ελληνικής και κυπριακής καταγωγής, οι οποίοι έζησαν για λίγα χρόνια κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ή για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη Γαλλία, οι περισσότεροι στο Παρίσι. Τα χαρακτικά αυτά δημιουργήθηκαν στη Γαλλία και η φιλοτέχνησή τους αποκαλύπτει τις τάσεις της χαρακτικής τέχνης στη Γαλλία την εποχή που σπούδασαν ή έζησαν εκεί, ενώ η έμπνευσή τους αποκαλύπτει τον εσωτερικό κόσμο του καλλιτέχνη, τόσο της Γαλλίας όσο και της Ελλάδας.
Άλλο μέρος της έκθεσης προτείνει ορισμένα χαρακτικά κορυφαίων καλλιτεχνών που έγιναν στην Ελλάδα στα τέλη του 20ού αιώνα, χρόνια μετά από την εποχή των σπουδών τους στο Παρίσι».