ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΑΜΠΗ

Contact | info@printmaking.cy

Εκδόσεις

Η εκδοτική αποτύπωση της χαρακτικής τέχνης και του συνολικού έργου του μουσείου, αποτελούσε πάντα βασικό στοιχείο της πολιτικής και φιλοσοφίας του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή. Σταθερός στόχος είναι να ενταθεί η εκδοτική δραστηριότητα του Μουσείου, ώστε να συμπληρώνει την πολυεπίπεδη ανάπτυξη, δράση και προσφορά του.

Βιβλία

'' Καλικάντζαροι – Κυπριακές Ιστορίες '' :

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2006
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 136
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: –
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 28,7 x 22
ISBN: 9963-7590-2-5
ΓΛΩΣΣΑ: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά
ΔΕΣΙΜΟ: Σκληρό εξώφυλλο
ΤΙΜΗ: 35.00Ε
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: Διατίθεται στα Μουσεία μας
ΧΟΡΗΓΟΙ: –

Πρόκειται για μια συλλογή εξιστορήσεων με κύριους πρωταγωνιστές τους καλικάντζαρους, τα ”δαιμόνια” που σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου δωδεκαημέρου (25 Δεκεμβρίου – 6 Ιανουαρίου). Το βιβλίο, που φέρει την υπογραφή του χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη, δημιουργήθηκε κυρίως από την ανάγκη του καλλιτέχνη να διαδόσει την πλούσια κυπριακή λαϊκή παράδοση για τους καλικάντζαρους στις ευρωπαϊκές χώρες. Ταυτόχρονα όμως, όπως άλλωστε κι ο ίδιος αναφέρει στον πρόλογο του, απευθύνεται στους Κύπριους παροτρύνοντας τους να γνωρίσουν τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση, καθώς και στους φίλους από την κεντρική Ευρώπη που στέλνουν τα δικά τους εικονογραφημένα βιβλία με τα δικά τους ξωτικά και προσφέρεται ως ” αντίδωρον ”. Μέσω μιας πλούσιας εικονογράφησης και συνοδευτικών διηγήσεων, αναδεικνύονται και αναμειγνύονται μύθοι, θρύλλοι και πραγματικότητα μιας παράδοσης με βαθιές ρίζες.

Συγγραφή, σχεδιασμός, εικονογράφηση: Χαμπής Τσαγγάρης

Μεταφράσεις: Δήμος Κόκκινος, Hélène Reeb – Τσαγγάρη, ‘Ερικα Ζεϊπέκκη

''Μαργαρίτα Α. Tσαγγάρη'':

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2012
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 124
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: –
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 29,7 x 24,5
ISBΝ: 978-9963-2892-2
ΓΛΩΣΣΑ: Ελληνικά
ΔΕΣΙΜΟ: Σκληρό εξώφυλλο
ΤΙΜΗ: 20.00Ε
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: Διατίθεται στα Μουσεία μας
ΧΟΡΗΓΟΙ: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού,
Ελληνική Τράπεζα, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνικής Τράπεζας

Η έκδοση παρουσιάζει ζωγραφήματα και ιδιόχειρα κείμενα της λαϊκής ζωγράφου Μαργαρίτας Α. Τσαγγάρη. Για κάποιους μήνες της χρονιάς του 1980, η Μαργαρίτα διαμένει στη Μόσχα μαζί με το γιο της, χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη. Μετά από παρότρυνση του τελευταίου, θα τολμήσει να εξιστορίσει τις μνήμες μιας ολόκληρης ζωής, μέσα από σχέδια και ζωγραφιές. Σε ένα τετράδιο με χρωματιστά μολύβια, και σε χαρτόνια με τέμπερες, αποτυπώνεται ένας ζωγραφιστός κόσμος, ο κόσμος της δικής της ψυχής. Μέσα από το πλούσιο εικονογραφικό υλικό και τις περιγραφές της ζωγράφου, προβάλλει στον αναγνώστη ένα έργο που ” …κουβαλά όνειρα, ιστορίες, παραδόσεις, παραμύθια και θαύματα….κουβαλά τη μυθολογία των παιδικών της χρόνων…Μια εικονοποιϊα γεμάτη φως και χρώμα…”, όπως αναφέρει η ιστορικός τέχνης Νατάσα Ιερείδου, που προλογεί την έκδοση.

''Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή'':

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2018
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 239
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: 197 έγχρωμες και α/μ εικόνες
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 29 x 24
ISBN: 978-9963-2892-2-6
ΓΛΩΣΣΑ: Ελληνικά – Αγγλικά
ΔΕΣΙΜΟ: Μαλακό εξώφυλλο
ΤΙΜΗ: 20.00Ε
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: Διατίθεται στα Μουσεία μας
ΧΟΡΗΓΟΙ: Πολιτιστικές Υπηρεσίες
Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου

Η έκδοση αποτελεί ένα κατάλογο που περιλαμβάνει επιλεγμένα χαρακτικά αναγνωρισμένων καλλιτεχνών της Κύπρου και του κόσμου, καθώς και χαρακτικά 150 εικονογραφημένων βιβλίων, τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου. Περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και συνοδευτικά κείμενα, που περιγράφουν την ιστορία και την εξέλιξη της χαρακτικής τέχνης από τον 16ο μέχρι και τον 20ο αιώνα, στην ευρωπαϊκή κυρίως ήπειρο, καθώς και στις πιο μακρινές Αμερικές, Ιαπωνία και Ρωσία.
Κείμενα: Hélène Reeb-Τσαγγάρη
Μετάφραση: Εμμανουήλ Τυράκης