ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΑΜΠΗ

Contact | info@printmaking.cy

Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα παλιό παραδοσιακό αρτοποιείο που βρίσκεται στην οδό Αμμοχώστου στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. Οι πρώτες επαφές και συζητήσεις για τη δημιουργία του, ξεκινούν το 2014. Μετά από πολλές δυσκολίες κι εμπόδια, επιτυγχάνεται η ίδρυση του μόλις τον Δεκέμβριο του 2019, 5 χρόνια μετά. Η συμβολή του Δήμου Λευκωσίας στην πραγμάτωση του στόχου, μεγάλη. Η αγάπη, η στήριξη και η έμπρακτη βοήθεια των Φίλων του Μουσείου γενναιόδωρη: είτε πρόκειται για χρηματική ενίσχυση, είτε για εθελοντική συμμετοχή στις εργασίες επισκευής και ανάπλασης του κτιρίου.

Με απόλυτα ταυτόσημο σκοπό και αποστολή, το νέο μουσείο φιλοδοξεί να προβάλει σε ένα πιο ευρύ κοινό την τέχνη της χαρακτικής, να ενισχύσει και να συμβάλει στο μεγάλο έργο που επιτελεί το πρωταρχικό μουσείο, αλληλεπιδρώντας και αλληλοσυμπληρώνοντας με παράλληλες δράσεις.

Στο Μουσείο οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορική πορεία της χαρακτικής, τις τεχνικές και τα υλικά της μέσα από μια επιλογή της πλούσιας συλλογής του Μουσείου. Εκτίθενται αυθεντικά χαρακτικά έργα όλων των τεχνικών και μεθόδων της χαρακτικής ξένων και Κύπριων καλλιτεχνών από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα καθώς και παλιά βιβλία και χάρτες, εργαλεία όλων των τεχνικών χάραξης, πιεστήρια χαρακτικής και χαραγμένες πλάκες διαφόρων τεχνικών με τις εκτυπώσεις τους. Παράλληλα στο Μουσείο πραγματοποιούνται περιοδικές εκθέσεις σύγχρονης χαρακτικής, ειδικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές και διαλέξεις.