ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΑΜΠΗ

Contact | info@printmaking.cy

17

“Από τον Albrecht Durer στον Τηλέμαχο Κάνθο”

Ο τίτλος της έκθεσης  Από τον Durer στον Τηλέμαχο Κάνθο, με την οποία το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία ανοίγει τις πύλες του, δείχνει το ευρύ χρονικό φάσμα της χαρακτικής. Εκτίθενται έργα από την αυγή του 16ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1980. Θα μπορούσαμε να πούμε μια παγκόσμια περιοδεία στην χαρακτική, αφού η έκθεση μας ταξιδεύει από τη Γερμανία της Αναγέννησης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στη Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Αμερική, πριν μας φέρει πίσω στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ένα μεγάλο ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο της χαρακτικής μέσα σε ένα ωραίο κτήριο, το ίδιο φορτισμένο με ιστορία. 

Ποικιλία επίσης χαρακτηρίζει τα χαρακτικά της έκθεσης, τόσο στη θεματολογία όσο στην τεχνική και τη γλώσσα τους. Η έκθεση μας φέρνει κοντά σε παγκοσμίως γνωστά ονόματα της χαρακτικής, αλλά και γενικότερα, της τέχνης όπως Durer, Da Vinci, Tiziano, Callot, Poussin, Hogarth, Utamaro, Hiroshige, Toulouse Lautrec, Mexiac, Γαλάνης. Όλα τα χαρακτικά, επιλεγμένα με προσοχή, ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, που λειτουργεί στο χωριό Πλατανίστεια από το 2008. 

Στόχος μας να φέρουμε το κοινό της Λευκωσίας, αλλά και τους ξένους επισκέπτες της πρωτεύουσας, πιο κοντά στη συχνά υποτιμημένη τέχνη της χαρακτικής. Να γνωρίσουμε όλοι ότι χάρη σε αυτή την τέχνη δημιουργήθηκαν αριστουργήματα και έγινα γνωστά αριστουργήματα άλλων καλλιτεχνών. 

Χορηγός

Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας