Go to all Exhibitions

LAMBROS ORPHANOU EXHIBITION

July 02, 2022 - October 16, 2022

Λάμπρος Ορφανός – Έλλη Μουρέλου-Ορφανού

«Χαράσσοντας την ζωή»  1944 – 1966

Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια προβάλλει σε περιοδική του έκθεση 31 χαρακτικά του καταξιωμένου Ελλαδίτη καλλιτέχνη Λάμπρου Ορφανού, της περιόδου 1944-1966. Η έκθεση συμπληρώνεται με 3 χαρακτικά των δύο εικαστικών, αγαπημένων προσώπων του καλλιτέχνη, της γυναίκας του Έλλης Μουρέλου και του δασκάλου του στο Παρίσι, Robert Cami. Παρουσιάζει επίσης, μοναδικά προσχέδια και εκτυπώσεις μητρών του Λάμπρου Ορφανού, από τα προσωπικά του αρχεία.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 2 Ιουλίου, 12 το μεσημέρι, και θα είναι ανοικτή μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2022.

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κυπριακό φιλότεχνο κοινό το χαρακτικό έργο του Λάμπρου Ορφανού. Η έκθεση Λάμπρος Ορφανός – Έλλη Μουρέλου-Ορφανού «Χαράσσοντας την ζωή»  1944 – 1966, δεν θα γινόταν χωρίς την ανεκτίμητη δωρεά και συνεργασία του Μίνωα Ορφανού. Με αυτή την έκθεση, η οποία προτείνει ένα ευρύ φάσμα του προσωπικού χαρακτικού έργου του Λάμπρου Ορφανού, τιμά βαθιά τη μνήμη των γονιών του, τιμά και το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή.

Η χαράκτρια και Ιστορικός Τέχνης Δήμητρα Σιατερλή γράφει, μεταξύ άλλων, στον κατάλογο της έκθεσης: «Πλάκες χαλκού χαραγμένες με μαεστρία αλλά πάνω από όλα, δουλεμένες με ευαισθησία και λεπτότητα. Ξύλα όρθια που λάμπουν στις καθαρότατες χαράξεις τους και τυπώνουν ίχνη μιας ζωής όπου η τέχνη θριαμβεύει με αμόλυντη αξιοπρέπεια. (…)

Οι σκέψεις μου για το έργο του Λάμπρου Ορφανού  ξεκινούν αμιγώς από το αίσθημα που μου μεταδίδουν οι εικόνες του. Είναι καταγραφές προσώπων, σωμάτων, καταστάσεων, συνθηκών, καταγραφές της φύσης. Δεν ξέρω πώς, ο καλλιτέχνης κατάφερνε να μιλά με τόση απλότητα και συγχρόνως με τόσο πλούτο, μέσα από τις χαράξεις του. (…)

Προσλαμβάνω το βλέμμα του καλλιτέχνη ως ένα βλέμμα ήρεμο και βαθιά μελαγχολικό. Όλες οι χαρακτικές του εικόνες διακρίνονται από ευαισθησία και από μια λεπτή θλίψη γιατί  στα χαρακτικά του έργα εμπεριέχεται η διαρκής ενσυναίσθηση της ανθρώπινης συνθήκης. Σπανίζει στο έργο του η χαρούμενη  εικόνα. Ας δούμε προσεκτικά τις προσωπογραφίες των αγαπημένων του προσώπων. Ας δούμε και τα καρναβάλια του. Ακόμα και οι, φαινομενικά εύθυμες, σκηνές του τσίρκου είναι ιδωμένες μ’ αυτό, το ενσυνείδητα, υπαρξιακό ερώτημα να αιωρείται.

Επίσης, σε αρκετά από τα  έργα του Λάμπρου Ορφανού παρουσιάζεται μία, μη ορατή με την πρώτη ανάγνωση, κοινωνικο-ανθρωπολογική συνθήκη στα θέματά του.»

Λάμπρος ΟΡΦΑΝΟΣ (Αθήνα 1916 – Αθήνα 1995)

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1938-1942), Ιστορία της Τέχνης, και χαρακτική (1943-1947) στο εργαστήρι τον Γιάννη Κεφαλληνού, από τον οποίο έμαθε την απαιτητική τεχνική του καλεμιού. Το 1949 προσλήφθηκε από το Νομισματοκοπείο της Τράπεζας της Ελλάδος ως χαράκτης.

Το 1952, έφυγε με υποτροφία για μετεκπαίδευση στο Παρίσι, όπου έμεινε μέχρι το 1955. Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήρι του Robert Cami, συνέχισε τις χαρακτικές σπουδές του. Διατήρησε την ειδική σχέση με τον Δάσκαλό του και μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Παράλληλα, στην École Estienne, εξειδικεύτηκε στην τέχνη του βιβλίου και τη χάραξη γραμματοσήμων.

Στο Παρίσι χάραξε στον χαλκό σκηνές της καθημερινής ζωής, και άλλα έργα εμπνευσμένα από  την προσωπική του ζωή και τα ταξίδια του.

Στην επιστροφή του στην Αθήνα, ξανασυνεργάστηκε με το Ίδρυμα Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών.  Χαράσσει σε ατσάλι χαρτονομίσματα, σχεδιάζει κέρματα, μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1977. Σταμάτησε να χαράσσει προσωπικά έργα στο τέλος της δεκαετίας του ’50, επιλέγοντας τη ζωγραφική. Τότε φιλοτέχνησε ελαιογραφίες, ακουαρέλες, παστέλ.

Έργα του βρίσκονται σε πολλά μουσεία και συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1935 έργα του εκτέθηκαν σε πολλές εκθέσεις.

Έλλη ΜΟΥΡΕΛΟΥ-ΟΡΦΑΝΟΥ (Πειραιάς 1922 – Αθήνα 2011)

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1940-1947) και του Παρισιού (1952-1955), όπως και την τέχνη της ψηφιδογραφίας, στην École d’Art Italien. στο εργαστήριο του Gino Severini. Παντρεύτηκε τον Λάμπρο Ορφανό το 1949. Το καλλιτεχνικό της έργο περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, ψηφιδωτά, σχέδια, κολάζ, και ένα χαρακτικό. Υπήρξε Διευθύντρια του τμήματος εικαστικών στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Θηλέων Αθηνών (Pierce College) όπου και δίδαξε για 30 χρόνια.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή από τις 2 Ιουλίου μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2022 στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 2 Ιουλίου, στις 12.00. Ο κος Μίνως Ορφανός θα μιλήσει στο κοινό για τη ζωή και το έργο των γονέων του και θα προσφέρει μια μοναδική ξενάγηση στην έκθεση.

Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Become a member Order Ticket
  • Date: July 02, 2022 - October 16, 2022
  • Location:Hambis Printmaking Museum